Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Észak-Amerikában

Tanulj Észak-Amerikában - IEC a külföldi felsőoktatás specialistája és ingyenesen segít neked bejutni a legjobb U.S. és kanadai egyetemekre. Vedd igánybe személyes konzultációnkat Budapesten és tudj meg mindent az észak-amerikai partner egyetemeinkről!

Kurzprofil

Észak-Amerika évtizedek óta közkedvelt célpont a külföldi tanulmányok szempontjából: nem csoda, hisz az USA és Kanada lenyűgöző és modern felszereltségű egyetemvárosokkal rendelkezik. Észak-Amerikában káprázatos természeti tájegységek találhatóak. Kanada változatos természeti területe, a Közép-Nyugat régiója, a Sziklás-hegység vidéke, a tengeröböl valamint a hatalmas tavak térsége a kontines legfontosabb természeti kincsei közé tartoznak. A városi tájkép is meghatározó fontosságú, a legkedveltebb nagyvárosok közé New York, Vancouver és Los Angeles tartozik.

Észak-Amerikában 23 állam található. Földrajzi szemszögből tekintve nem csak Kanada és az USA tartozik az Észak-Amerikai kontinenshez, hanem Mexikó, Grönland, Kuba és a Karib térség országai is. Az Egyesült Államok túlnyúlik a kontinensen, közkedvelt desztinációja az 50. állam: Hawaii.

A nyugati világban nagyon jól megfigyelhető a nemzetközi sokszínűségben rejlő lehetőség. Észak-Amerikában kitűnően tanulmányozható, hogy ezt a sokszínűséget a társadalom milyen módon kezeli. A látszólagos hasonlóságok ellenére Kanada és az Egyesült Államok jelentős különbségekkel rendelkezik.

Kanadát két hivatalos nyelvének köszönhetően – angol és francia – két különböző európai kultúra határozza meg. Aki mindkét nyelvi készségét tökéletesíteni szeretné Kanada egyetemein, még az angol nyelvű tartományokban is jelentkezhet francia nyelvkurzusra. Mindemellett az úgynevezett „First Nations“ vagyis a kanadai őslakosok is jobban előtérbe kerültek, ami az egyetemek oktatási programjában is tükröződik, hiszen szinte minden kanadai egyetemen illetve főiskolán lehetősége nyílik a hallgatóknak az Indigenous Studies képzésében résztvenni.

Az Egyesült Államok, különösen New York City kapja meg a „Melting Pot“ vagyis az olvasztótégely kifejezést, ami a különböző kultúrák keveredésére utal. A kedvelt túrista célpontoknak számító China Town valamint a Little Italy a kultúrák történelmi keveredéséről tesz tanúbizonyságot. Kanada ugyan két egyenrangú hivatalos nyelvvel rendelkezik, az amerikai régió legnagyobb területén az angol nyelv mégsem egyértelműen domináns, hiszen számos európai és latinamerikai bevándorló anyanyelve a spanyol, melynek igen erős hatása van. Észak-Amerikában különösen a nyugati parton figyelhető meg erős ázsiai bevándorlás.

Az első európaiak, akik Észak-Amerikában telepedtek le 1000 körül érkeztek Skandináviából, viszont alig hagytak nyomokat maguk után. A második legnagyobb európából induló felfedezőtúra Kolombusz Kristóf nevéhez kötődik, aki 1942-ben érte el a Karib szigeteket. A partraszállás után további utasítást kapott a spanyol hatóságoktól, melynek következtében megkezdődött a Karib térség, Közép- és Dél-Amerika gyarmatosítása.

Az angolok és a franciák által megindult a gyarmatosításért folytatott küzdelem az Egyesült Államok és Kanada mai területeiért, viszont Kaliforniát a spanyolok hódították meg, melynek építészeti nyomai a mai napig fennmaradtak: gondoljunk csak a Mission Street-re. A 19. században az újonnan alapított Egyesült Államok volt az európából induló kivándorlási hullám célállomása. Ez a kulturális sokszínűség különösen az Egyesült Államokban és Kanadában volt megfigyelhető, amely több különböző népcsoport kulturális és indentitás zavarához vezetett. A maják és inkák az egykor virágzó romváros nyomát hagyták maguk után. Az észak-amerikai indián törzsek egy része kihalt, másik része a rezervátumok területére szorult vissza.

A háborúk következtében a 20. században meghatározó kivándorlási menekülthullám következett be. Számos politikai menekült és rasszista szökött meg és telepedett le az USA, Kanada, Mexikó és Kuba területén. A menekültek gyakran az új területek kulturális és szellemi életére is hatással voltak. Több értelmiségi, tudós, író és művész menekült Észak-Amerikába akik között Albert Einstein, W. Adorno, Bruno Walter és a Mann testvérek is említhetők. A híres építész Ludwig Mies van der Rohe például úgy megformálta Chicago városának arculatát, mint senki előtte.

Észak-Amerika bármely területe vonzó és izgalmas helyszín legyen szó egy tanulmányi félévről vagy akár egy teljes egyetemi képzésről. A tanulmányi lehetőségek sokrétűek: a megszokott hat hónapos féléves képzés mellett nyári egyetemre és okleveles továbbképzésre is jelentkezhetnek a hallgatók. Észak-Amerika tanulmányi szempontból a határtalan technikai lehetőségek földje.