Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Dél-Amerikában

Tanulj külföldön: Jelentkezz egy féléves részképzésre Dél-Amerikába az IEC-én keresztül: Peru, Argentína és Chile vár.

Kurzprofil

Dél-Amerika több a salsa és a tangó forró ritmusaitól. A szubkontinens egyedülálló tájai és ősi kultúrái mellett jelentős gazdasági és társadalmi változási folyamatok figyelhetőek meg. Nincs még egy olyan régió a világon, ahol egy anyanyelvhez ennyi különböző ország tartozna, mint a spanyolhoz. Dél-Amerika beutazása esetén jelentős előny, ha az ember rendelkezik némi nyelvismerettel hisz ez Brazília kivételével az egész kontinensre érvényes. A karneválról világhíres és természeti értékekben gazdag Brazíliában a portugál a nemzeti nyelv.
Tengerparton és esőerdőkön át az Andokig

Dél-Amerikát egyik oldalról az Atlanti-óceán másikról pedig a Csendes-Óceán határolja. Az Andok 7.500 kilométer hosszú hegylánc vonulatával a leghosszabb a világon., továbbá az Amazona folyórendszere a leggazdagabb folyású folyó a szubkontinensen. Részben az esőerdőknek köszönhető a természeti sokszínűség, melyet a Föld tüdejeként is szoktak emlegetni.

Jelentős része annak a tudásanyagnak, amelyet az 19. században Dél-Amerikáról felfedeztek egy brandenburgi tudóshoz, Alexander von Humboldhoz köthető. A spnayol és portugál kizsákmányló hódítókkal szembe ő a kontinens igazi szellemi úttörője volt. Humboldt olyan területeket derített fel, ahol előtte felfedező talán soha nem járt még, továbbá részletes képes dokumentációt készített saját kézírásával és rajzaival kiegészítve az új területekről.

A Természettudományok Humboldhoz a politikai töltetű történetek pedig Bolívár nevéhez kötődnek:
Alexander Humboldt kutatói expedícióinak köszönhetően gazdagodott az ismeretünk a Természettudományok területén. Hajthatatlan kíváncsiságának és kutatómunkájának köszönhetően összegyűjtötte földrajzi és természeti ismeretét, mely fennmaradt a későbbi generációk számára. Humboldt neve Dél-Amerika mellett az egész világon ismertté vált. Humboldtól talán csak Simón Bolívarnak állítottak több szobrot megemlékezésül a kontinensen.

Humboldt kortársa Simón Bolívar Dél-Amerika északi területein vezetett szabadságharcot a spanyol hódító elnyomás ellen. A területek egysége, mely felkelt a gyarmatosító nagyhatalom ellen nem bizonyult elegendőnek. Több állam próbált meg győzedelmesen kijönni a háborúból, annak érdekében, hogy Bolívar Pan American ötletét megvalósítsa. Bizarr tény, hogy a Bolívarról elnevezett Bolívia évtizedeken át megtartotta tengerészgyalogos flottáját annak reményében, hogy visszanyeri területi hozzáférését a Csendes-óceánhoz.
Világsztárok az irodalom és a foci területén

A legáltalánosabb kapocs a dél-amerikai országok között a katolicizmus mellett az irodalom. 1945 óta négy spanyol ajkú Nobel-díj nyertessel büszkélkedhet a régió. A legtöbb dél-amerikai örömmel fogadta az Argentín származású pápát is. A vallás mellett a foci a legfontosabb téma, amely egyöntentűen összeköti vagy megosztja a kontinens országait. A labdarúgás iránti rajongás Venezuela partjaitól egészen a zord klímával rendelkező Cape Hornig megfigyelhető. Dél-Amerikában a hivatásos labdarúgás nagyobb hagyománnyal rendelkezik, mint Európában. Az első labdarúgó világbajnokságot Uruguay-ban 1930-ban rendezték. További bajnokságok következtek 1950-ben és 2014-ben Brazíliában valamint 1962-ben Chilében végül pedig 1978-ban Argentínában.

A dél-amerikai országokban annyi az összetartás, mint a széthúzás. Ez a népesség szerkezetén is megfigyelhető, amely régiótól függően különböző történelmi háttérel rendelkezik. A hatalmas inka birodalomból mára alig maradt fent több, mint a Machu Piccu romjai. Ez a mai Peru területén található, ahol napjainkig jelentős számú indián lakosság él.

Buenos Aires, Argentína fővárosa első benyomása olyan, mintha Spanyolország egyik nagyvárosában sétálnánk. Az argentín lakosság jelentős hányada spanyol, olasz és német leszármazottak keveredése. Brazíliában az európai leszármazottak mellett nagyon magas az afrikai népcsoport aránya is amely főként a rabszolgaság idejére vezethető vissza. Dél-Amerika kulturális hátterének köszönhetően egyedülálló tanulmányi lehetőségeket tartogat.