Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Élménybeszámolók

Erfahrungsbericht: Milán Lénárt

Milán Lénárt
„Valószínűleg életem eddigi legszebb korszakát élem meg, rengeteg barátot szereztem és csodálatos helyekre jutok el!“

Mikor mentél ki? Milyen szakon tanulsz?
2016 szeptember 17-én jöttünk ki ketten egy másik magyar lánnyal akivel mindketten a University of Winchesteren tanulunk, én Marketing alapszakon.

Miért döntöttél a választott ország és egyetem mellett?
Sok barátom kezdte az egyetemet Angliában, én is nagyon szeretem az országot, valamint sokakkal ellentétben az időjárást is.

Milyen körülmények között jutottál ki?

Izgatottak voltunk mindketten, de nagyon pozitív tapasztalaim vannak. Az egyetem segítői kint vártak a reptéren, egyből megtaláltuk őket és kis időn belül át is hoztak Winchesterbe. Mindenki nagyon segítőkész volt, bármilyen kérdésünk is volt. Nagyon jól megszervezetek mindent. Úgy vártak minket, mintha évek óta jó barátok lennénk; nagyon jó kezdet volt.

Milyen az élet a kampuszon?
Az élet a kampuszon valóban olyan, mint amilyennek azt el lehet képzelni. Rengeteg barátot szerezhetsz, nagy bulik vannak, de ugyanakkor kemény munka folyik az egyetemen. A megélhetési költségek szerintem elég diákbarátak, a kollégiumok viszonylag olcsóak a többi egyetemi kollégiumhoz képest, a mindennapi ellátás pedig nem sokkal kerül többe, mint otthon, de ez személyfüggő.

4 modult tanulok az első szemeszterben, minden modulhoz egy előadás és egy szeminárium tartozik, amely összesen heti 12 óra. Nagyon diákközpontú az egyetem, számít a diákok véleménye, de el is várják, hogy visszajelzést adjunk. Igyekeznek számunkra a leginkább érdekessé és élvezhetőbbé tenni az órákat.

Miben segített neked IEC Tanácsadód?
Andi rengeteget segített nekem a jelentkezés teljes folyamata alatt, a fordításokat is ő készítette el, valamint a szükséges iratokat leellenőrizte, hogy minden megfelelő legyen a jelentkezés során. Nagyon jó tanácsokat adott, hogy melyik egyetem lehet megfelelő és be is vált!

Milyen tanácsod van azon hallgatók számára, akik egyelőre csak tervezik továbbtanulásukat Angliában?

Azok számára akik fontolgatják, hogy Angliában tanuljanak tovább azt tanácsolnám, hogy merjenek bátrak lenni és vágjanak bele, nem fogják megbánni! Nagyon barátságos mindenki, az oktatás magasszintű és itt igazán otthon érezhetik magukat.

Milyen az itthoni oktatási rendszertől eltérő dolgokat tapasztaltál?

Itt sokkal kevesebbet kell bent lenni órákon, előadásokon, és inkább az egyéni tanulásra kell koncentrálni. Sokkal diákközpontúbb a rendszer, bármikor bármi problémád van az órával, adhatsz visszajelzést, hogy mi nem volt jó és azt igyekeznek megoldani. Szakonként és egyetemenként ez valószínű eltérő, de nekem nincsenek vizsgáim évközben. Szemeszterek végén vannak nagyobb beadandók és prezentációk, valamint év végén vannak csak vizsgák.

Milyen munkalehetőségek adódnak egy nemzetközi hallgató számára?
Anglia telis tele van pubbokkal amik jó munkalehetőséget jelentenek mind brit, mind nemzetközi diákoknak. Továbbá a nagyobb üzletláncok szintén alkalmaznak nemzetközi diákokat is.

Milyen szálláslehetőségek vannak?
A kollégium és az albérlet többé-kevésbé megegyező áron van, nagyon könnyű albérletet találni, de kollégiumba is könnyű jelentkezni, csak időben kell ezt megtenni.

Milyen szabadidős tevékenységeket ajánlasz? Segít-e ezek szervezésében az egyetem?

Az egyetemen több mint százféle lehetőség közül lehet válogatni, bármilyen tevékenység érdekel, biztosan megtalálod köztük azt, amivel szívesen töltenéd szabadidődet. A freshers’ week alatt van egy nap, amikor egy nyílt-nap keretén belül az összes sportcsapat és szakkör kivonul és jelentkezhetsz bárhová.

Milyen egyéb vizsgák eredményeit kell bemutatnod a felvételi során?
Az egyetemre való jelentkezéshez IELTS nyelvvizsga- és érettségi bizonyítványt kell csak felmutatni; nem sokkal extrémebb, mint a magyar egyetemek elvárásai.

Hogy érzed magad az első félévben?
Hogyan érzem magam? Hihetetlenül boldog vagyok! Minden nap jó kedvem van és valószínűleg életem eddigi legszebb korszakát élem meg, rengeteg barátot szereztem és csodálatos helyekre jutok el!

 

Élménybeszámoló a második félévről

 
A fenti interjú óta Milán már első egyetemi éve vége felé jár, így most erről osztja meg veletek tapasztalatait:

Korábban már a tanév elején is írtam egy beszámolót a kezdeti tapasztalataimról, melyben kifejtettem az elsődleges tapasztalataimat, észrevételeimet és érzéseimet az egyetemmel és a diákélettel kapcsolatban. Első egyetemi évemet lassan befejező fejjel írok további tapasztalataimról, mi változott az idő múlásával, és mi változott bennem a diákélettel kapcsolatban.

Most, hogy lassan befejezem a második szemesztert, érezni lehetett, hogy az első szemeszter sokkal egyszerűbb volt, egyfajta bemelegítő időszak, viszont nagyon jó alapokat nyújtott és segített abban, hogy fokozatosan beleszokjunk a keményebb egyetemi munkába. A mésodik szemeszterben is 4 modult tanultunk (különbözőeket, mint előző félévben). Vizsgáink a szakon csak Finance tantárgyból voltak: 2 a hatodik héten és 2 a tizenkettedik héten. Ezen kívül nem voltak vizsgáink; mindössze tantárgyanként le kell adni 1-1 beadandó munkát, ami tantárgyanként akár csoportos, akár egyedüli feladat is lehet, 2500-tól 4000 karakterig terjedhet. Szakonként eltérő a vizsgák száma és gyakorisága, de mivel egyes szakokon nincs vizsgaidőszak, ezért sok stressztől kímélnek meg bennünket. Félreértés ne essék, a beadandók sem egy sima esszéből állnak. Szigorúan meghatározott, magas elvárások alapján vannak felállítva a követelmények, melyek a tanagyag alapján biztosítanak támpontot, így a határidő közeledtével, mindenkiben van egy kis feszültség, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

Első szemeszterben a szakon belül szinte mindenki el volt hidegülve egymástól, ritkán kommunikáltunk vagy csináltunk közösen bármit. Második szemeszterben ez az ellentetjére változott. Mindenki kommunkatív, szociálisan sokat vagyunk együtt és igazán közeli barátok lettünk sokan, ahogy jobban megismertük egymást. A kezdeti nehézségek gyorsan elmúltak… nincs már nehézségem a brit akcentus megértésével, a kultúrát is kiismertem és honvágyam sincsen. Mindig jó haza látogatni, de nagyon szeretek Angliában, Winchesterben élni és még soha nem volt olyan, hogy elvágyódtam volna. Az angliai tél igen kedvező, nincs hó, és nagy hideg sem.

Habár az iskola a legjobb technikai felszereltséggel rendelkezik, folyamatosan találnak új lehetőségeket, hol lehet fejlődni. Mint megtudtam, 2-3 éven belül felépül a business campuson egy új modern épület, melyben előadó termek, könyvtár és “study room”-ok lesznek elérhetőek közvetlen a West Downs kollégium mellett, melyben én is lakom. Lakótársaimmal a kollégiumban továbbra is nagyon jó a viszonyom, vannak akikkel szorosabb, vannak akikkel kevésbé, de komolyabb problémáink sosem voltak. Ár-érték arányban továbbra is úgy gondolom, hogy nagyon jó a kollégium, csendes környezetben mégis nagyon jó elhelyezkedésben, kicsit kiesve az egyetem fő campusától.

Az egyetem biztosította a lehetőséget, hogy jelentkezzek egy kisebb ösztöndíjra amelyet a tanév végén kapok meg. Mint nemzetközi diák vagyok jogosult az £1.000-os ösztöndíjra. Első tanévben én nem dolgoztam, viszont második tanévtől tervezem, hogy egyetem mellett elmegyek félállásban dolgozni. Mind az egyetemen, mind a városban sokféle lehetőség áll rendelkezésre munkával kapcsolatban, csak talpraesettnek kell lenni és menni utána.