Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Élménybeszámolók

Erfahrungsbericht: Fanni Fejes

„Köszönöm az IEC csapatának, hogy számíthattam rájuk, nagyban hozzájárultak a jövőmhöz!“

Mikor mentél ki? Milyen szakon tanulsz?
2016. július 28-án utaztam ki, a University of South Wales Psychology with Cognitive Behavioural Therapy BSc (Hons) szakán tanulok.

Miért döntöttél a választott ország és egyetem mellett?
Mindenképpen angolt beszélő külföldi országban szerettem volna továbbtanulni. Az érettségi bizonyítványom kitűnő lett, de még így sem vettek volna fel pszichológia szakra Magyarországon, bolond világ. Másrészt mindig nagyon érdekelt Nagy-Britannia, az emberek, a kultúrájuk, szokásaik, jólétük. Nem csalódtam! Sőt, még jobban a szívemhez nőtt. Nagy-Britannián belül Wales fővárosában – Cardiffban – élek, ami mindenekelőtt biztonságos, ugyanakkor pörgős és életvidám város. Harmadrészt a University of South Wales nem kért IELTS nyelvvizsgát, emelt szintű érettségit is elég volt tennem. Negyedrészt, ezen az egyetemen több fajta pszichológia szakot oktatnak, ezért úgy gondoltam, hogy itt biztosan komolyan veszik a tanítást és még többet tanulhatok a témában.

Milyen körülmények között jutottál ki?
Repülővel utaztam Bristolig, onnan pedig busszal jöttem Cardiffba. Nagyon egyszerű volt, a busz a reptér előtt fel is vett, a végállomáson pedig két magyar ismerősöm várt rám, ők biztosítottak szállást egy éjszakáig. Másnap befizettem a lakbért és a letétet, aznap be is költöztem. Az utazás zökkenőmentes és kellemes, nagyon izgalmas volt.

Milyen az élet a kampuszon?
A kampusz hatalmas, modern, nyugodt, gyönyörű, tanulóközpontú. Tényleg nagyon kellemes ott lenni. A kedvencem a könyvtár, ahol kényelmes székekből használom a számítógépet és csodálatos látvány tárul elém, hogyha kinézek az ablakon. Szeretek ott lenni két óra között. Az órarendem nagyon lyukas és ritka: csak hétfőn, kedden és pénteken van órám, akkor is csak 2-3. Összesen 3 tantárgyam van, tantárgyanként 8 beadandót adhatunk be, amiből csak a legjobb négynek az átlagát fogják venni tanév végén. Sokkal könnyebb dolgom van, mint amire számítottam. Még a tanárok is azt mondták, hogy az első évet csak élvezzük, aztán jöhet a kemény munka. Miután kijöttem, azonnal nyitottam egy bankszámlát és munkakeresésbe kezdtem. 3 hétig tartott, mire elkezdtem dolgozni. Hetente 20-30 órát dolgozok, ami elfér a tanulmányok mellett, és bőven meg tudok élni belőle, de mindenképpen kell egy tőke, amivel az ember kimegy és elkezd külföldön dolgozni.

A tanárok az egyetemen valami elképesztő szórakoztatóak, lazák és segítőkészek. Nem győzik ismételgetni, hogy bármikor forduljunk segítségért hozzájuk, akármilyen módon. Az egyetemen emellett még van egy segítő csoport, ahol esetleg halasztást intézhet a tanulónak vagy pénzügyekben is segíthet. Nem vagyok elfogult, engem teljesen lenyűgözött ez a rendszer. Magával ragadó, már azon gondolkozom, hogy mit tanuljak még ezután.

Miben nyújtott segítséget neked IEC Tanácsadód?
Kezdetben csak kérdezősködtem Andreától, aztán magával ragadtak az új információk. Sokkal átláthatóbban megtörténhetett a jelentkezés. Mindenben támogatott, megdicsérte a pályázati anyagomat. Sokat jelentett, hogy segített, szerintem az IEC nélkül bonyolultabb, nehezebb lett volna a jelentkezés.Találkozhattam új emberekkel, akik szintén idejöttek tanulni. A tandíjat is segített kitölteni, amit végül megkaptam. Az érettségi eredményemet lefordította angol nyelvűre és eljuttatta az egyetemnek. Nem volt szükség személyes találkozóra, a Skype és e-mailek segítségével mindent le tudtunk bonyolítani. Együtt örültünk minden Conditional Offer-nek. Nagyszerű volt vele dolgozni, csak ajánlani tudom!

Milyen tanácsod van azon hallgatók számára, akik egyelőre csak tervezik továbbtanulásukat az általad választott országban?
Azt tanácsolom, hogy mélyedjetek el a keresésben, élvezzétek a böngészést, kérdezzetek minden után és szívjátok magatokba az információt. Már maga a keresgélés is feltölt, izgalmat ad. Mindenképp gyűjteni kell pénzt a kiutazásra és pár hét megélhetésre. Külföldi emberek számára itt elég sok letétet kérnek, de ha nem rongálsz, azt a szerződési idő végén visszakapod. Az utazás itt nagyon drága, ezért mindenképp olyan helyre érdemes költözni, ami közel van a célhelyekhez. Ezt nagyon erősen ajánlom, hogy inkább legyen egy kicsit drágább a lakbér, de embertelen pénzt elkérnek a vonatért és a buszokért. Az autóra pedig nagyon drága a biztosítás. Ajánlom még az angliaikisokos.hu oldalát, sok hasznos dolog van még ott. Érkezést követően fontos a National Insurance Number igénylése, a bankszámla nyitás, egy ottani telefonszám beszerzése és a beiratkozás egy orvoshoz.

Milyen az itthoni oktatási rendszertől eltérő dolgokat tapasztaltál?
A párom a Miskolci Egyetem Anyagtudományi karán tanul, embertelen sok órája van, estig bent ül. Szerintem ez a hajtás csak leépíti az embereket. Az én egyetememen rugalmas és átlátható az egész tanév. Úgy gondolom, hogy itt jobb hangulatú és gondolatindító órákat adnak érdekes feladatokkal. Kedvező a tandíj visszafizetése, Magyarországon sok az eladósodott tanuló. Sokféle kultúrájú emberrel találkoztam, ami még színesíti az órákat. Stratégiát lehet kitalálni az eredményszerzésre. Nem kötelező minden beadandót vagy tesztet megírni: 8-ból csak a 4 legjobb százalék átlagát veszik, ami mindenképp nagyon kedvező. Ajánlatos megírni azért az összeset: minél több visszajelzés, annál jobb az eredmény legközelebb. Több ösztöndíj is van, személy szerint 2.000 fontot fogok kapni februárban, csak mert jobb lett az érettségim 4,5 átlagnál. Előre feltöltik az előadásokat, a beadandó elkészítéséhez segítségeket és egyéb bejegyzéseket egy weboldalra, ami mindenki számára átlátható és nagyon hasznos.

Milyen munkalehetőségek adódnak egy nemzetközi hallgatónak, aki munkát keres?
Főleg vendéglátós munkalehetőségek vannak, de keresnek részmunkaidős dolgozókat boltokba is, ahol elég jó fizetést adnak. Nagyon rámennek a tapasztalatra, ezért mindenképp érdemes akár önkéntes vagy bármiféle munkatapasztalatot írni az adott munkakörben az önéletrajzba.

Milyen szálláslehetőségek vannak, mennyivel drágább a kollégium?
Körülbelül egy árban van a kollégium és a szobabérlés. Annyi különbséggel, hogy a kollégiumot egyben vagy három részletben lehet kifizetni, ami egyszerre nagyon sok pénz. Ezért választottam a szobabérlést, hogy a hetente kapott fizetésemből havonta ki tudjam fizetni. Nemutolsósorban szabadabb érzés egy lakásban élni, mint a kollégiumban. Viszont meg van a haszna a kollégiumnak is. Közel vagy a társaidhoz, tudtok diskurálni a tanulásról, vannak közös helyek, igényesek a szobák. Én egy 9 szobás házban lakok (9 szoba, 2 konyha, 3 fürdő), és már pár hónap után adódtak gondok a lakótársakkal. Nem mindig egyszerű…

Milyen szabadidős tevékenységeket ajánlasz, illetve segít-e az egyetem ennek a szervezésében?
Igen, segít az egyetem, mindig ajánl valamiféle új programot. 10 fontért visznek utazásra, rendezvényekre hívnak meg, egyesületekbe lehet belépni. Nagyon széleskörű egyesületi kínálat: környezetvédőktől kezdve, nagyzenekari csoportosulásoktól a tánc és a hegymászásig minden. Nagyon sok lehetőség van és mindenképpen ajánlatos csatlakozni egyesületekhez.

Milyen tanulmányi vagy karrier segítséget biztosít az egyetem?
Ezt az egyetemek oldalán ki szokták írni, nekik is vannak partnercégeik, akiknél a jó gyakorlatozóknak biztos pontot adhatnak. Tanuljunk sokat és ha lehetőséget kapunk, ne szalasszuk el! Szerintem elég elismertek az IEC partneregyetemei, nem okoz majd gondot munkát találni!

Milyen egyéb vizsgák eredményeit kellett bemutatnod a felvételihez?
Szerencsém volt az egyetemmel, az emelt angol érettségi is elég volt, így nem kellett fizetnem az IELTS nyelvvizsgáért. Nagyjából mindenhová kérik ezt a nyelvvizsgát, de kedvező, hogy elég a nyárig megcsinálni. Az érettségi eredményeket a jelentkezésnél meg kellett jósolni az angol tanáromnak, aztán erre ők küldtek egy Conditional Offert, ami szerint ha 4-es átlagnál jobb lesz az érettségim, akkor felvesznek feltétel nélkül.

Hogy érzed magad az első félévben?
Egyszerűen nem tudok panaszkodni, minden zavartalanul ment. Csak elindultam az úton és vitt magával akadályok nélkül. Szerencse és elhatározás. Rettegtem, hogy nem fogom érteni, amit tanulok, mert nem vagyok annyira gyakorlatias a nyelvben, de ebben is kellemesen csalódtam. A telefonomon bekapcsolom a fordítót, és ha egy ismeretlen szó jön szembe, csak lefordítom gyorsan és értelmezem, amit mondanak. Szeretem az embereket, szeretem, amit tanulok, szeretem az új környezetemet!

Köszönöm az IEC csapatának, hogy számíthattam rájuk, nagyban hozzájárultak a jövőmhöz! Ajánlani fogom őket a volt középiskolámban is és mindenkinek, aki hozzám fog fordulni érdeklődéssel, kérdésekkel!