Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Élménybeszámolók

Erfahrungsbericht: Ujhelyi András

„IEC Tanácsadónk többször is utánajárt a jelentkezésünknek, hogy kaptunk-e már ajánlatot az egyetemektől, így folyamatosan tudtuk hogy áll a jelentkezésünk.“

Mikor mentél ki? Milyen szakon tanulsz?

2016 szeptemberében jöttem ki tanulni a Northumbria University Newcastle MA Design Management szakára.

Miért döntöttél Anglia és azon belül a Northumbria University Newcastle mellett?

Személy szerint már éltem egyszer Angliában a barátaimmal és miután hazamentünk, egyik barátommal eldöntöttük, hogy kint tanulunk tovább. Mivel Londonban nagyon drága a szállás és az egyetem is egyaránt, így másfelé kellett keresgélni. Newcastle és Sheffield volt a lehetőségek között, de jobban vonzott Newcastle, mert jobb dolgokat hallottam róla.

Milyen körülmények között jutottál ki?

Kicsit nehézkes volt a kezdet, mert megkésve kezdtük nézegetni a szállásokat és nem szerettünk volna kollégiumban lakni. Az egyik legbiztosabb lehetőséget a lakásközvetítő cégek adják, viszont legtöbben azt kérték volna, hogy előre fizessük ki fél évre a szállást, ami kissé megterhelő pénzügyileg, de szerencsére találtunk egy nagyon jó lakást, ahol nem kellett előre fizetni, bár a késő intézkedés miatt 2 napig egy olcsóbb szálláson laktunk. Az egyetlen dolog, ami nekünk vesződéssel járt, az a diákhitel. A jelentkezést postán küldtük el Londonból, de az én levelem eltűnt. Amikor felhívtam őket, azt ajánlották, hogy interneten töltsem ki, de aztán 1-2 dolgot mégis postán kellett elküldeni, szóval kissé nyakatekert volt a diákhitel megigénylése.

Milyen az élet a kampuszon?

Elég kellemes, két kampusza van a Northumbriának a városban, én a belvárosi kampuszon vagyok. Mindkét kampuszon található egy pub, ahol napközben lehet enni/inni, esténként meg programokat szerveznek (pl. karaoke), vagy meccset közvetítenek, de általában mindig nagy élet van ott. A másik előnye, hogy tényleg a belvárosban van, szóval bármikor el lehet menni akár vásárolni, akár ügyeket intézni, vagy felfedezni a környéket. Van egy óriási könyvtára az egyetemnek, ami mindig tele van emberekkel és teljesen felszerelt. Vannak külön PC-k, vagy iMac-ek, de ha foglalt az összes gép, akkor akár laptopok is vannak, amit lehet használni, sőt az alagsorban van egy jól felszerelt büfé, ami a könyvtárral együtt éjjel-nappal használható.

Miben nyújtott segítséget neked IEC Tanácsadód?

Nagy segítség volt, és ezúttal is köszönjük! Ami nagyon hasznos volt számunkra, hogy a beadandó papírokért nem kellett utána járni, hanem minden kéznél volt. A jelentkezési folyamatban is nagy segítséget nyújtott, ha bármivel kapcsolatban volt kérdésünk, ami nem volt egyértelmű, vagy nem értettük, nyugodtan fordulhattunk IEC Tanácsadónkhoz, aki készségesen válaszolt. Sőt, többször is utánajárt a jelentkezésünknek, hogy kaptunk-e már jánlatot az egyetemektől, így folyamatosan tudtuk hogy áll a jelentkezésünk.

Milyen az itthoni oktatási rendszertől eltérő dolgokat tapasztaltál?

Ami nagyon szimpatikus számomra az itteni egyetemen, hogy a tanárok közvetlenebbnek tűnnek és az órák is teljesen mások, mint otthon. Az MA Design/Design Management-nek közösen van több órája egy teremben, ami teljesen más elrendezésű, szabadabb és jól felszerelt. Minden olvasnivalót, hasznos dolgot megosztanak a tanárok egy internetes felületen, ezzel is könnyebbé téve a diákok életét. Javarészt csoportmunkáink voltak az évben, amivel órán és órán kívül is sokat foglalkoztunk és a tanárok folyamatosan ellenőrzik, hogy hol tartunk és javaslatokat tesznek, hogy hogyan lenne érdemes továbbmenni. Nagyon segítőkészek a tanárok, mindenkit támogatnak céljaik elérésében. Év elején ki kellett dolgozni egy ’Personal Development Plan’-t, ami gyakorlatilag egy terv, amit szeretne a diák követni a jövőbeli céljainak elérésére. Ez nagy segítség tud lenni, hogy az ember ne csak a végzettségért tanuljon, hanem lássa, hogy neki ez miért lesz jó és miket kell megtennie, hogy használható tudást szerezzen. Persze nincsen ez kőbe vésve, lehet rajta változtatgatni. Visszatérve a projektekhez, valós cégek adták a feladatokat, amit a tanárok testre szabtak a tárgynak megfelelően és szerintem egy jó tapasztalat, hogy valós problémán kell dolgozni. Ami számomra egy kicsit fura volt, hogy nekünk például nincsenek vizsgáink, beadandó feladatok vannak. Bár személy szerint nekem ez jobban tetszik, mivel egy gondolkodásmódot, szemléletet tanul az ember és amúgy a beadandókkal is bőven kell foglalkozni, de magadtól tanulsz, és nem magolni kell.

Milyen munkalehetőségek adódnak egy nemzetközi hallgatónak, aki munkát keres?

Talán egy kicsit nehezebb itt munkát találni, mint Londonban, de van lehetőség. Több szaktársam is dolgozik egyetem mellett és az egyetemen is lehet tanácsot kérni munkaügyben, ahol, ha szerencséje van az embernek, akár végzettséghez közeli munkát is lehet kapni.

Milyen szálláslehetőségek vannak, mennyivel drágább a kollégium?

Több kollégium is van, melyek nagyon közel vannak az egyetemhez, de összességében olcsóbb, ha saját szállást talál az ember. Persze ez nem egyszerű, de például a Facebookon is van 1-2 csoport, ahol szoktak keresni társbérlőket, vagy megosztanak lehetséges kiadó lakásokat/szobákat, de érdemes aránylag korán keresni a keresgélést.

Milyen szabadidős tevékenységeket ajánlasz, illetve segít-e az egyetem ennek a szervezésében?

Mivel Newcastle nem a legnagyobb város, egész gyorsan végig lehet nézni, viszont nagy előnye, hogy közel van Skóciához, ami busszal könnyen és olcsón elérhető és a helyi reptérről még akár Dublinba is el lehet menni, ami szintén nem drága. Nagy előnye, hogy a tengerpart metróval elérhető, ami gyönyörű. A hétvégi vásárokat is érdemes megnézni, jó hangulatuk van, főleg ami a Tynemouth metrómegállóban van.
Sok egyetemista van a városban, így bőven akad éjszakai élet, több hely is van a városban, ha táncolni akarsz, de alternatívabb helyek is vannak élőzenével és rengeteg jó kávézó. Az egyetem is segít programokat találni, sőt, akár barátokat is. Szoktak szervezni diákcsoportok turistautakat, a kampuszon lévő pubban is szoktak összejöveteleket tartani, amihez lehet csatlakozni.

Milyen tanulmányi vagy karrier segítséget biztosít az egyetem?

Mindenben segítenek, amiben tudnak, bármilyen kérdéssel lehet feléjük fordulni. A kampuszon található egy karrier-központ is, ahol lehet munkát keresni, de bevallom én nem használtam ezt a lehetőséget.

Milyen egyéb vizsgák eredményeit kellett bemutatnod a felvételihez?

IELTS-et, lefordíttatott diploma mellékletet.

Hogy érzed magad a szakon és a városban?

Nagyon jól, nekem a város is nagyon tetszik és az egyetemen is nagyon jól érzem magam. A szaktársaim is barátságosak, segítőkészek. Rajtuk keresztül sikerült eljutnom például egy autentikus kínai újévi vacsorára is. Személy szerint élvezem, hogy sok különféle kultúra megfordul az egyetemen. Amikor jelentkeztem az egyetemre, akkor mindenképpen MA Design szakra szerettem volna kerülni, de onnan nem kaptam választ, és még azon is gondolkoztam, hogy esetleg nem fogadom el az MA Design Management ajánlatát. Valószínűleg ez lett volna a legrosszabb, amit tehettem volna, mert jelenleg jobban tetszik a Design Management szak. Talán munkakeresés szempontjából is jobb két dologba belekóstolni, mint egybe. A városban is sokminden található, el tudja magát foglalni az ember. Ami számomra fura volt eleinte, hogy az emberek könnyen beszélgetésbe elegyednek ismeretlenekkel az utcán, metrón vagy pubokban, ami eltérő volt Budapesthez képest.