Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Élménybeszámolók

Erfahrungsbericht: Swierkiewicz Vazul

Swierkiewicz Vazul
„Az órák minősége kifogásolhatatlan, nagyon élvezem az összes tantárgyamat, úgy érzem, arany kézzel választottam és jó helyen vagyok. Tanévkezdéskor is erre számítottam, azt kapod, amiért fizetsz.“

Mikor mentél ki? Milyen szakon tanulsz?

2016 szeptemberében mentem ki Angliába. Média, kommunikáció és reklám alapszakon tanulok.

Miért döntöttél Anglia és azon belül a University of Winchester mellett?

Azért döntöttem Anglia mellett, mert 11 éve tanulok angolul, és úgy éreztem, karrier szempontjából a nyelv új távlatokat nyit meg előttem, vagyis nem zár el a nyelv kerítése a szélesebb körű tudástól, ismeretségektől, nemzetközi piacon való elhelyezkedéstől.  Azért választottam Winchester-t, mert itt volt speciálisan az a része a tantárgyamnak, amiben érdeklődésem leltem. Továbbá közel van Londonhoz és nem vonja el a figyelmem a tanulástól, hanem erre kialakított környezetben élhetek.

Milyen körülmények között jutottál ki?

Repülővel jutottam ki egyedül Londonba. Átlagos tapasztalat volt, pár napot Airbnb-ztem, hogy kicsit lazíthassak és legyen időm összeszedni a gondolataimat, majd továbbvonatoztam Winchester-be. Nem volt félelmetes semmi, minden zökkenőmentesen ment.

Milyen az élet a kampuszon?

Általában a könyvtárban töltöm a legtöbb időt, ahol nyugodtan tudok tanulni és nem zajos a környezet. A megélhetési költségek változóak, nem tudok nyilatkozni erről, mert még nincs elég tapasztalatom, a jobb boltok 1-2 kilométerre vannak, így gyakran rá vagyok kényszerülve a kampuszon felajánlott drágább élelemre. Az órák egészségesen vannak elosztva, hogy minden héten minimum 30 órát tanulhassunk függetlenül. Az órák minősége kifogásolhatatlan eddig, és nagyon élvezem az összes tantárgyamat, úgy érzem arany kézzel választottam és jó helyen vagyok. Tanévkezdéskor is erre számítottam, azt kapod, amiért fizetsz.

Miben nyújtott segítséget neked IEC Tanácsadód?

Az IEC tanácsadóm (Andi) segített minden papírmunkában, és az összes fejfájást okozó tényezőben, ami egy új környezettel jár. Továbbá abban, hogy minden felvétellel járó procedúra zökkenésmentesen zajlódjon le. Ebbe beleértem a UCAS ügyek intézését, az egyetemekkel való kapcsolatfelvételt és a Student Finance / Ösztöndíj rendezését. Csak dicsérni tudom a szolgáltatásukat, ugyanis nélkülük lehet nem tudtam volna megtenni a legfőbb lépéseket. És végül, de nem utolsó sorban, az IELTS-hez való elnavigálásban, tippekben.

Mit tanácsolsz az angol továbbtanuláson gondolkodó diákoknak?

Azt tanácsolom, hogy ne hezitáljanak, mert az idő drága kincs, és ha rendelkeznek a megfelelő nyelvtudással, ne várjanak későbbi alkalomra, ugyanis nem fogja őket csalódás érni.
Milyen az itthoni oktatási rendszertől eltérő dolgokat tapasztaltál?Az otthoni oktatási rendszertől merőben más pozitív értelemben. A környezet motiváló, az oktatók szenvedélyesek és elhivatottak. A központban a hallgatók vannak, minden kérdésedre lesz egy arra szakosodott illető, aki segít neked bármilyen nehézséged is akad, legyen szó akadémikus vagy egyéni problémáról, mindenre van lehetőséged. A diákszövetség rendszere okosan van kitalálva, és kellően motivált, tényleg érted tesznek meg mindent, hogy a lehető legjobb legyen az egyetemen töltött időd.

Milyen munkalehetőségek adódnak egy nemzetközi hallgatónak, aki munkát keres?

Európai hallgatóként ugyanolyan lehetőségekkel rendelkezel, mint egy brit állampolgár. Ugyanolyan munkákat vállalhatsz, függően attól, hogy full-time vagy part-time hallgató vagy.
Milyen szálláslehetőségek vannak, mennyivel drágább a kollégium?Szálláslehetőség mindenhol adódik, de a kollégium úgy van kitalálva, hogy a legolcsóbb legyen, ennek vannak pro–kontrái, de ha bármi problémád akad, felveheted a kapcsolatot az erre szakosodottakkal és segítenek megoldani minden problémád. Az itteni kollégium 4.160 GBP-be került, ami kb. 16 GBP-t jelent/éjszaka. 

Milyen szabadidős tevékenységeket ajánlasz, illetve segít-e az egyetem ennek a szervezésében?

Szabadidős tevékenységre nagyon sok Student Society van, akár sportolni szeretsz, akár videó játékokkal játszani, akárcsak filmeket nézni, mindenre találsz egy közösséget amibe becsatlakozhatsz, ha időd engedi.

Milyen tanulmányi vagy karrier segítséget biztosít az egyetem?

Az egyetem biztosít továbbtanulási lehetőségeket a tantárgyad szempontjából nézve, de rajtad múlik, hogy élsz e a lehetőségekkel. Szerintem én Amerikában fogok továbbtanulni, hogy letegyem a Master-t. Természetesen munkapiac függő, hogy hol van a legnagyobb szükség a szakmádra.

Milyen egyéb vizsgák eredményeit kellett bemutatnod a felvételihez?

Érettségi követelmény van, de ez egyetem függő. Az IELTS 6.0-át minimum el kell érned. A többit ismét csak az egyetem válogatja.

Hogy érzed magad a szakon és a városban?

Nagyon jól érzem magam, motivált vagyok, imádom a környezetet, még nem ismerek sok mindenkit, de az időm nagy részét leköti a tanulás, viszont úgy érzem ez új értelmet nyert. Nagyon hálás vagyok a szituációmért és teljes mértékben élni fogok minden adandó lehetőségemmel. Imádom az egyetemet!