Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Élménybeszámolók

Erfahrungsbericht: Barnabás Somkuti

Barnabás Somkuti
„Itt a diákok nagy része tényleg azért tanul, hogy minél jobb legyen, nem csak a papírért. Rengeteg lehetőség nyílik tapasztalatszerzésre és kapcsolatépítésre. “

Mikor mentél ki?

Kis utunkat 2016. február végén kezdtük meg. 

Miért döntöttél Ausztrália és azon belül a Swinburne University of Technology mellett?

Ausztrália gyerekkorom óta egy olyan hely, ahova mindig ki szerettem volna jutni. 2014 nyarán jött az ötlet, hogy mi lenne, ha nem csak egy nyaralás keretében, hanem kicsit hosszabb távú tervvel mennénk ki. A Swinburne-ről főként rokonoktól hallottam, ők ajanlották. 

Milyen körülmények között jutottál ki?

Az indulásunk rázós volt, ugyanis a vízumkérelmünk elbírálása a lehető legtovább elhúzódott, hála a bevándorlási hivatalnak. Ergo egy héttel a tanévkezdés előtt kaptuk meg a vízumot, így a csomagolást, a repjegyvásárlást és minden hátramaradt intéznivalót kevés idő alatt kellett megoldanunk. A repülőút egyszerre volt izgalmas, félelmetes és hosszú (26 óra). Tele reménnyel és a jövőnkkel kapcsolatos kétellyel indultunk útnak.

Milyen az élet a kampuszon?

Az egyetemi tanulmányok itt nagyban eltérnek az otthonitól, legalábbis szerintem. Négy tantárgy van csak félévente: általában 1 előadás, melyhez 1 gyakorlat is társul. A tanterv sokkal jobban fókuszál a gyakorlati tanulmányokra, ami szerintem kifejezetten előnyös, illetve az egyetem nem csak, hogy engedi, de segíti is a suli meletti munkát méltányossági eljárások és egyebek formájában. Az élet maga drága Melbourne-ben, a szállás pedig különösen. A kezdet nehéz, megszerezni az első állást nem mindig egyszerű, sok kitartást és leleményességet igényel. A többi már egyszerű. Az egyetem rengeteg segítséget kínál mindenhez (szállás, munka, szabadidős programok).

Miben nyújtott segítséget neked IEC Tanácsadód?

Az IEC sokat segített mindenben, de a legtöbbet a vízum- és az egyetemre való felvételi ügyintézésben. Segítőkészek voltak és türelmesek, még akkor is, amikor naponta bombáztam az irodát kérdéseimmel.

Milyen tanácsod van azon hallgatók számára, akik egyelőre csak tervezik továbbtanulásukat Ausztráliában?

Én csak tanácsolni tudom mindenkinek, hogy, ha megteheti, ne szalassza el a lehetőséget. Ausztrália, és főleg Melbourne egy nyüzsgő és élettel teli város, ahol, ha az embernek van kellő kitartása, mindent elérhet.

Milyen az itthoni oktatási rendszertől eltérő dolgokat tapasztaltál?

Sokkal gyakorlatiasabb a tananyag. Itt a diákok nagy része tényleg azért tanul, hogy minél jobb legyen, nem csak a papírért. Rengeteg lehetőség nyílik tapasztalatszerzésre és kapcsolatépítésre. 

Milyen munkalehetőségek adódnak egy nemzetközi hallgatónak, aki munkát keres?

Melbourne hemzseg a munkalehetőségektől. Frissen érkezett diákok főként a vendéglátásban találnak helyet, mert az ottani munka nem igényel sok tapasztalatot. Azonban az itteni munkáltatók többsége elvárja a helyi munkatapasztalatot, így az első állást megszerezni néha nehéz. Ha valaki igazán meg akarja könnyíteni a dolgát, baristaként például Ausztráliában nagyon jól meg lehet élni.

Milyen szálláslehetőségek vannak, mennyivel drágább a kollégium?

Szálláslehetőség akad, érdemes körbenézni mindenképpen a suli környékén, mert a kollégium relatíve drága a többi lehetőséghez képest. A tömegközlekedés is kicsit trükkös, így, ha valaki a budapesti körülményekhez van hozzászokva, sokat fog eleinte morogni, mert itt lényegesen nehezebb és drágább eljutni egyik helyről a másikra és a város hatalmas! Mi az első hat hónapban az egyetem mellett béreltünk egy kis stúdiót, viszonylag jó áron és így könnyen meg tudtuk ismerni a várost és a környéket, anélkül, hogy sokat kellett volna utaznom a sulihoz. Fontos: elsőnek mindenképpen azt ajánlanám, hogy egy vonatmegálló közelében nézzetek szállást, mert a munkalehetőségek nagy része a belvárosban van. A www.flatmates.com oldalt ajánlanám; megérkezés után mi is itt találtuk meg mindkét lakásunkat. Érdemes elgondolkodni lakótársakon, illetve közös házon, mert lényegesen olcsóbb és kocsi híján kulcsfontosságú lehet a lakás elhelyezkedése. Erre azonban hagyni kell időt, mivel mindegyiket kötelező megnézni személyesen is.

Milyen szabadidős tevékenységeket ajánlasz, illetve segít-e az egyetem ennek a szervezésében?

Ausztráliáról beszélünk, hatalmas területek, szörfözés, kenguruk, kirándulás és a Great Ocean Road… Akad mit tenni, ha van az embernek szabadideje és félretett pénze rá.

Milyen tanulmányi vagy karrier segítséget biztosít az egyetem?

A Swinburne híres a gyakorlatias oktatásáról. Nagyon figyelnek arra, hogy a diákjaik öregbítsék az egyetem hírnevét, így sok szponzori és egyéb lehetőség is adódik. Habár ezeket nemzetközi diákként nehéz elcsípni. 

Milyen egyéb vizsgák eredményeit kellett bemutatnod a felvételihez?

A felvételim egyszerűen ment, mert jártam otthon egyetemre és az indexem hiteles fordítása, illetve az IELTS vizsgám elegendőnek bizonyult.

Hogy érzed magad az első félévben?

Az első félév hektikus. A kultúrsokk, a hatalmas házak és a város, a sokszínűség, pörgés ledöbbenti az embert. Amíg nem találsz munkát, addig akadnak nehéz pillanatok, de a látvány és az emberek gyorsan elfeledtetik.