Die passende Universität für dein Auslandssemester:
Uni- und Programmsuche
1.
2.
3.

Élménybeszámolók

Erfahrungsbericht: Tekla Fabriczy

„Az IEC rengeteg mindenben segített. Teljesen el voltam veszve, konkrétan ötletem nem volt, hogyan kezdjek hozzá mit csináljak és hogyan. Nagyon sok segítséget kaptam az egyetemre való jelentkezéssel, a tandíj hitelre való jelentkezéssel, és a motivációs levéllel kapcsolatban is. Mindig segítőkészek és türelmesek voltak, hiába volt egy millió kérdésem. Mindezen felül teljesen ingyen segítettek mindenben. “

Mikor mentél ki? Milyen szakon tanulsz?

2017. szeptember 27-én költöztem ki Wales-be, azon belül Aberystwyth-be és Veterinary Bioscience alapszakon tanulok. 

Miért döntöttél Wales és azon belül a Aberystwyth University mellett?

Mindenképpen külföldön, azon belül angol nyelvterületen akartam tovább tanulni. Így kezdtünk el egyetemeket keresgélni Nagy-Brittaniában IEC Tanácsadóm, Andi segítségével. Először annyira nem vágytam Wales-be illetve Aberystwyth-be, de ez az egyetem tűnt a legszimpatikusabbnak egy idő után. Rengeteg információt küldtek, minden gyorsan haladt és nem utolsósorban, amikor kimentem az egyetem nyílt napjára, akkor egyszerűen beleszerettem a városba. Emellett hatalmas előnyt jelentett, hogy az Aberystwyth University nem kért IELTS nyelvvizsgát, hanem elég volt az emelt szintű angol érettségi. 

 

Milyen körülmények között jutottál ki?

Birmingham-ig utaztam repülővel és onnan közvetlenül a reptérről indulnak vonatok Aberyswyth-be, ami körülbelül 3 óra és 20 perc. Igazából elég hosszú utazás, de Wales gyönyörű, szóval lehetett nézelődni.

 

Milyen az élet a kampuszon?

Én imádtam ott lenni. Mindenki nagyon segítőkész volt és barátságos. Az óráim kicsit szét voltak szórva az elhelyezkedést illetőleg, de így is simán oda lehetett érni mindenhova időben. Rengeteg klub van, ahova lehet jelentkezni és szerintem mindenképpen megérni, mert nagyon jó hangulatú az egész. A tanítás maga erősen gyakorlatorientált, amit én jobban preferálok.

Miben nyújtott segítséget neked IEC Tanácsadód?

Az IEC rengeteg mindenben segített. Teljesen el voltam veszve, konkrétan ötletem nem volt, hogyan kezdjek hozzá mit csináljak és hogyan. Nagyon sok segítséget kaptam az egyetemre való jelentkezéssel, a tandíj hitelre való jelentkezéssel, és a motivációs levéllel kapcsolatban is. Mindig segítőkészek és türelmesek voltak, hiába volt egy millió kérdésem. Mindezen felül teljesen ingyen segítettek mindenben. 

Milyen az itthoni oktatási rendszertől eltérő dolgokat tapasztaltál?

Ahogy én látom, a számonkérések nagyon másak. Itt sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az esszékre és lab reportokra, mint a tesztekre. Emellett sokkal gyakorlatiasabb az oktatás, mint otthon. 

Milyen munkalehetőségek adódnak egy nemzetközi hallgatónak, aki munkát keres?

Én bevallom őszintén nem kerestem munkát az első évemben. Próbáltam a tanulmányokra koncentrálni és hozzászokni az új élethez, de sok külföldi tanulót ismerek, aki dolgozott a tanulmányai mellett. Nem tudom, mennyire lehet nehéz, de biztosan megoldható ha ennyiüknek sikerült. 

Milyen szálláslehetőségek vannak, mennyivel drágább a kollégium?

Mindenféle szálláslehetőség van, például az egyetemi kollégium, egy független kollégium és az albérletek. A független kollégium nem sokkal olcsóbb mint az egyetemi kollégium, de az albérletek jelentősen olcsóbbak. Ami nagyon fontos albérletek esetében, hogy ezekre időben kell jelentkezni, mert elkapkodják őket. A személyes véleményem az, hogy az első évben szerintem megéri koliba menni, mert akkor lesz egy kialakult társaság és a következő évben lehet együtt tervezni a költözést.

Milyen szabadidős tevékenységeket ajánlasz, illetve segít-e az egyetem ennek a szervezésében?

Az egyetem rengeteg szabadidős tevékenységet kínál. Több, mint 100 klubja van, úgyhogy van miből válogatni amit megkönnyítenek a szemeszterek elején tartott "Society Fair"-ekkel, ahol mindenki megtalálhatja a számára megfelelő klubot. De ezen felül rengeteg programja van az egyetemnek, amiről rendszeres értesítéseket kapunk, tényleg nem telik el úgy egy hónap, hogy ne legyen legalább egy esemény.

Milyen tanulmányi vagy karrier segítséget biztosít az egyetem?

Sok lehetőség van nemzetközi diákoknak, akik szeretnék fejleszteni az angolt vagy szükségük van segítségre esszéírásban vagy egy prezentáció elkészítésében. Emellett minden diák kap egy tutor-t, akivel év közben több megbeszélés is van de mindenben tudnak segíteni vagy tanácsot adni, hogy kihez kell fordulni az adott kérdéssel. Ezen kívül a diákoknak van lehetőségük jelentkezni egy mentorhoz, aki általában egy másod- vagy harmadéves hallgató. De az egyetem lehetőséget biztosít a karrierrel kapcsolatos tanácsadást igénybevételére, ahol segítenek álláslehetőségeket keresni, átnézik az önéletrajzod és segítenek az interjúkra való felkészülésben.

 

Milyen egyéb vizsgák eredményeit kellett bemutatnod a felvételihez?

 Csak az érettségi eredményemet kellett elküldenem. Az egyetem nem kérte az IELTS nyelvvizsgát.

Hogy érzed magad a szakon és a városban?

Imádom az egészet. Nagyon örülök, hogy meghoztam ezt a döntést és hogy sikerült kijutni. Rengeteg új embert ismertem meg és sok nagyszerű élménnyel gazdagodtam.

 

Tekla második tanévét az Aberystwyth University egyik ausztrál partneregyetemén tölti.