Találd meg velünk a számodra legmegfelelőbb továbbtanulási úticélt!:
Egyetemek keresése
1.
2.
3.

A mesterképzésre való jelentkezés 5 lépése, mely sikerre visz

Az alapdiploma elvégzését követően sokan egyből vissza szeretnének térni az iskolapadba, hogy mesterképzést végezzenek el, ám sokaknak fejtörést okoz, hogy hogyan,merre tovább és legfőképp mennyiért? Idén első ízben Magyarországon kaphatsz válaszokat ezen égető kérdésekre mégpedig november 7.-én a Masters and More által rendezett Mesterképzők Börzéjén az Akvárium Klubban. A IEC, maga is meghívást kapott a szervezőktől, sőt előadást is tartunk mind az az 5 lépésről, melyet érdemes megtenned a sikeres jelentkezésed felé.

Megfelelő szakirányok és képzések kiválasztása

Az IEC partneregyetemek legtöbbjén lehetőséged van mesterképzésre is jelentkezni. A mesterképzések általában egy vagy két évig tartanak és a végzést követően MSc vagy MA oklevelet adnak. Azok a magyar hallgatók akik már rendelkeznek alapképzéses diplomával, könnyedén jelentkezhetnek a mesterképzések bármelyikére. Az angolszász egyetemek és főiskolák lehetőséget kínálnak arra, hogy a hallgatók személyre szabottan, akár saját maguknak állítsák össze képzési programjukat. Az ún. "Coursework" képzések különböző modulok összeállításából épül fel, így a hallgató kiválaszthatja a saját szakirányának témáját és annak megfelelően kurzusait. Ezek a mesterképzések  leginkább ideálisak azon hallgatók számára, akik minél előbb szeretnének munkát vállalni. A képzés ezen fajtája gyakran szakmai gyakorlatot is lehetővé tesz, hiszen a képzés részét képezi. Az úgynevezett "Master by Research" képzésen a hallgató nagyobb terjedelmű szakdolgozatot ír. A hallgatókat konzulenseik segítik a mesterképzésük  ideje alatt az eredményes kutató munkájukban. Ez a fajta mesterképzés leginkább azok számára ajánlott akik később doktori képzésben szeretnének részt venni, illetve akadémiai pályára készülnek.

M.Sc., M.A., MBA & Co.

A legismertebb oklevelek közé sorolható a Master of Arts (MA), Master of Science (MSc) és a Master of Business Administration (MBA), melyek hazánkban a humán, mérnöki, tudományos és üzleti mesterképzéseknek felelnek meg. Ezek a képzések kiegészítik az  alapképzést, de elővégzettséget nem igényelnek. Gazdasági területen ahol MBA vagy MIB (Master of International Business) képesítést szereznek a hallgatók, az alapképzés mellett több éves munkatapasztalat is szükséges. Ezen kívül lehetőség van szakirányú mesterképzés megszerzésére is: jogászok számára ajánlott egy Master of Law (LL.M.), mérnökök számára pedig Master of Engineering (MEng) képzés elvégzése.

A külföldi mesterképzés előnyei

A magyar pályakezdő fiatalok számára fontos, hogy minél előbb elhelyezkedjenek diplomájuk megszerzését követően. Előnyük abból származhat leginkább, ha külföldön szereztek mesterképzéses diplomát. A képzés hossza természetesen attól is függ, hogy mely szakirányt válasszuk, illetve szeretnénk-e esetleg a képzés alatt szakmai tapasztalatot szerezni vagy külföldön eltölteni egy részképzéses félévet. Természetesen az összes IEC partneregyetem képzése akkreditált, így a külföldön megszerzett diplomákat hazánkban is elfogadják a munkáltatók.

Finanszírozás

A finanszírozás talán a legfontosabb kérdés a külföldi tanulmányok esetében. Erre is további tippek és trükkökre is igyekszünk kitérni előadásunk alatt a Master and More rendezvényen. De íme néhány alapvető információ. Tandíjak: ahány képzés és egyetem annyifél tandíj. Tényklnt elmondható, hogy az EU-ban hazánk diékjai kedvező tandíjak mellett tanulhatnak, míg tengerentúlon sokszor akár két-háromszorosát is elkérhetik az egyetemek tandíj gyanánt. A jó hír, hogy léteznek ösztöndíjak! Két úton érdemes elindulni: az egyik az egyetem a másik pedig külső szervezetek vagy alapítványok. Az IEC az egyetemeken elérhető ösztöndíjakról első kézből értesül így érdemes a kiszemelt egyetemen nézelődni ösztöndíjakkal kapcsolatban. Ezek általában jó tanulmányi eredményeket és ajánlásokat követelő ösztöndíjak, melynek összege egy-két ezer fonttól akár teljes tandíj támogatásig terjedhet. A jelentkezéshez, természetesen szükséges lesz egy offer azaz egyetemi ajánlat mielőtt leadnánk a jelentkezést. Tengerentúlon érdemes olyan speciális ösztöndíjakat nézni, amelyek kifejezetten Európai hallgatóknak szól. A részletekről érdeklődj standunknál november 7-én az Akvárium Klubban. A személyes előadáson pontosíthatjuk ezen információkat.

Felvételihez szükséges dokumentumok

Elsősorban a nyelvvizsga a legfontosabb. Az IEC partneregyetemei kizárólag IELTS, Cambridge vagy TOEFL nyelvvizsgákat fogadnak el B2 illetve C1 szinten! A nyelvvizsgák letehetőek Magyarországon is, de a felkészülést nem lehet elég korán elkezdeni. Emellett szükség van a BA diplomára és annak mellékletére, motivációs levélben, 2 referencia levélre, személyes okmányok másolatára és az adott egyetem jelentkezési lapjára. Ezen dokumenutmok összeállításában természetesen továbbra is szívesen segít az IEC személyesen irodánkban. Egy hallgató több szakot is megjelölhet, illetve hiányzó dokumentumok esetén a diplomát és a nyelvvizsgát lehet pótolni a későbbiekben is. A jelentkezés folyamatos a szakokra, de amint megvan az elképzelés és a dokumentumok akkor érdemes minél hamarabb leadni a pályázati anyagot. Az egyetemek körülbelül 4-8 hét múlva válaszolnak a jelentkezésekre. A folyamat hosszadalmas de személyes segítségünkkel egyszerűbb a folyamat. Mi sem bizonyítja jobban mint 98%-os siker rátánk.

 

Amennyiben érdekelnek a részletek várunk az IEC standnál a Mesterképzők börzéjén november 7-én az Akvárium Klubban.